De komende tijd wil ik op mijn blog een aantal stress less tips delen en vandaag de eerste:
‘Maak je als leerkracht niet zo druk over wat anderen van je denken.’

Veel leerkrachten die ik coach en train maken zich heel erg druk over wat anderen van hen denken.
Stel je hebt het plan om vandaag eindelijk eens op tijd naar huis te gaan. Het is al wekenlang iedere keer tegen zessen als je de deur van school achter je dicht trekt.

Terwijl je om 16.30 spullen bij elkaar pakt en je je jas aantrekt, zie je een collega langslopen. Deze collega ziet dat jij aanstalten maakt om naar huis te gaan. Gelijk popt er zo’n venijnig stemmetje bij je omhoog: ‘Wat zal mijn collega wel niet denken als ik vandaag wat eerder naar huis ga?’

Of je hebt een evenement voor de hele school georganiseerd. Helaas had je een aantal belangrijke zaken over het hoofd gezien, waardoor je op het laatste moment nog een aantal noodsprongen moest maken om het weer recht te trekken. Een aantal collega’s en je directeur waren hier niet zo blij mee en staken dat niet onder stoelen of banken.

In plaats van compassie voor jezelf te tonen en deze situatie als een leermoment te zien, maak je jezelf gelijk met de grond gelijk: ‘Nu ik deze situatie niet goed heb aangepakt, zal mijn directeur me tijdens mijn beoordelingsgesprek vast een slechte beoordeling geven.’

 

Je zult dit vast wel bij jezelf herkennen.

 

Maar als je nu eerlijk moet zijn: Hoe waar zijn dan deze gedachten?

En stel ze zouden echt waar zijn, hoe belangrijk is het nu echt?

 

Onthoud dat wat je ook doet, wat je ook zegt, er altijd mensen zullen zijn die daar wat van zullen vinden. Je kunt het helaas nooit iedereen voor 100% naar de zin maken. Er zal altijd een kleine minderheid zijn die een andere mening heeft en zijn kritiek zal uiten.

 

Wat doe jij?

 

Richt jij je aandacht op deze kleine minderheid? Luister je naar de vervelende stemmetjes in je hoofd en pas je daarop je gedrag aan?
Of richt jij je aandacht liever op de grote, positieve meerderheid?

 

Je hebt altijd een keuze…

Ken je leerkracht die deze ‘stress less’ tips goed kan gebruiken de komende tijd? Deel deze blog dan met de deelknoppen op bijvoorbeeld Facebook of Pinterest.

 

Pin It on Pinterest

Share This