Werkstress: We hebben er in het onderwijs allemaal van tijd tot tijd mee te maken. Denk maar aan de zogenaamde piekweken rondom de toetsen. Nakijken, analyseren, evalueren en weer nieuwe plannen opstellen en dat allemaal naast je gewone taken.

Je probeert zoveel mogelijk de hoeveelheid stress te beperken en toch ontkom je er niet altijd aan. En zo lang dat kortdurende stress betreft, hoeft dat ook geen probleem te zijn.

Langdurige stress daarentegen…

Daarom in dit artikel 7 tips om een burn-out bij leerkrachten te voorkomen

Herken de signalen en grijp tijdig in

Teveel stress is niet goed voor je lijf. Daarom zal je lijf altijd signalen afgeven, om je duidelijk te maken dat je het echt wat rustiger aan zult moeten doen. Er zijn wel 100 verschillende klachten van stress en iedereen ervaart deze klachten ook anders, toch zijn er een paar hele belangrijke signalen die je echt niet kunt negeren:

– Moeite om je te concentreren

– Moeite hebben om dingen te onthouden

– Meer fouten maken in je werk

– Met tegenzin naar je werk gaan

– Oververmoeid, zelfs na een hele nacht slapen

– Slechter slapen: moeilijk in- en doorslapen

– Pijnlijke spieren in o.a. nek en schouders

– Hoofdpijn

– Geen energie voor hobby’s of sociale contacten

 

Trek tijdig aan de bel bij de eerste signalen

In de meeste gevallen gaan de klachten die jij door stress ervaart niet vanzelf over. Je kunt de signalen negeren en gewoon op de oude voet doorgaan, maar dan komt het niet goed met je. Dan raak je burn-out. Om je daarvoor te behoeden zal je lijf steeds sterkere signalen afgeven om je daar bewust van te maken. Daarom is het belangrijk om de signalen van stress serieus te nemen Zet je schaamte opzij en geef toe dat je een probleem hebt.

 

Ga in gesprek

Ga nadat je aan jezelf hebt toegegeven dat je een probleem hebt in gesprek met je partner, collega’s en leidinggevende. Zoek steun en zoek samen naar oplossingen om de stress in je werk en eventueel privé te kunnen verminderen.

 

Ontdek de oorzaak van jouw stress

Om stress te kunnen verminderen, is het belangrijk om te onderzoeken welke zaken jou teveel stress bezorgen. Welke zaken in jouw werk als leerkracht geven jou veel stress? En welke dingen spelen er op dit moment thuis die jou stress veroorzaken?

Als je de oorzaken kent van jouw stress, kun je ook gericht om hulp vragen. Je kunt hierbij denken aan:

– stressmanagement

– time-management

– conflict hantering

– assertiviteitstraining

– technieken om te leren ontspannen

– leren om minder te piekeren, minder veeleisend naar jezelf te zijn en positiever over jezelf te denken.

Dit zijn zaken waar ik met leerkrachten aan werk in mijn training en coaching.

 

Geef duidelijk je grenzen aan en bewaak ze

Jouw collega’s weten jou altijd te vinden als ze een vraag of probleem hebben en jij helpt ze keer op keer met alle liefde. Met als gevolg dat zij weer verder kunnen met hun werk en jouw werk iedere keer blijft liggen. Dit mag je ’s avonds nog doen als je thuis bent. Wees duidelijk en assertief. Je maakt eerst je eigen werk af en als er tijd over is wil je daarna nog wel even helpen of een vraag beantwoorden.

 

Richt je op zaken waar je invloed op hebt.

Er zijn situaties in je werk waar je geen of maar beperkt invloed op kunt uitoefenen. Situaties waar we geen controle over hebben. Laat deze zaken los en richt op je dingen waar je wel invloed op kunt hebben.

 

Zorg voor voldoende rust en slaap

Leerkracht zijn is een drukke baan en als je er niet voor waakt, loop je de hele dag je benen uit je lijf, zonder ook maar een momentje van rust. Daarom is het belangrijk dat je in je dagplanning een aantal rustmomenten opneemt. Een moment waarop je even rustig kunt zitten, je aandacht even kunt laten verslappen om weer op te laden.

Stress heeft ook een negatief effect op je nachtrust en als je er niet voor waakt, beland je in een vicieuze cirkel van te weinig slapen door stress en stress door te weinig slapen. Probeer zoveel mogelijk regelmaat in je slaapritme aan te brengen: Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd. Probeer elke nacht minimaal acht uur slaap te pakken.

 

Herken je signalen van stress bij jezelf en zou je graag een keertje met me daarover willen sparren?
Stuur me een bericht of bel me en we plannen gratis eerste gesprek (kan ook via Skype, dus reisafstand hoeft geen probleem te zijn).

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang gratis het e-book: Eerste hulp bij een burn-out

Je bent succesvol ingeschreven. Het e-book is onderweg.

Pin It on Pinterest

Share This